Att bo på camping i villavagn på semestern.

För ungefär en månad sen skrev Helena som bloggar på Freedomtravel.se ett inlägg om att campa utan husvagn eller husbil i sydeuropa, att det verkar vara ett oupptäckt sätt att resa för oss svenskar. Hon och hennes man Peter campar sig genom europa med sin husbil Freedom under ett år, läsvärd blogg förresten, klick in och kolla! När jag läste inlägget tänkte jag att jag skulle skriva lite om hur det är att campa utan husvagn eller husbil i sydeuropa när vi var hemkomna från vår campingsemster i Baska på Krk. Här kommer det!

Varför campingsemester? Valet av typ av resa for oss som barn- och hundfamilj föll sig ganska naturligt (när vi tänkt efter lite) detta år. I inlägget Nudistcamping eller textilcamping? skrev jag om vägen fram till beslutet om en campingsemester och det är ett av mina mest lästa inlägg topp 5. Vem kunde ana att det skulle vara så intressant att läsa om hur vi bestämt oss för att campa i Kroatien?
Efter några kvällars googlande, uppkollning av tips från jobbkollegor och dammsugning av Kroatiska campingars webbsidor bokade vi alltså en villavagn 10 dagar på Camp Zablacé i Baska på ön Krk (mitt inlägg om Baska kan du läsa HÄR). Där skulle vi bo vid havet, med egen liten trädgård med skugga till hunden, med tillgång till poolområde och en by att upptäcka. Fri WiFi, AC, handdukar och städning vid avfärd utlovades även.

Vad valde vi för sorts camping? Vi valde den stora och familjevänliga Camp Zablacé i Baska på den Kroatiska ön Krk. Den ligger på gångavstånd från det lilla samhället och granne med det stora hotellet Corinthia Baska. Där får alla campinggäster nyttja poolområdet utan extra kostnad. Just poolomårdet var en av de stora anledningarna till att vi valde Zablacé men få verkade tänka som vi för poolen var verkligen inte överbefolkad. Anledningen till att vi fick utnyttja poolområdet som campinggäster är att campingen och de fyra hotellen i Baska ägs av samma företag och passerkorten för att komma in på campingen kunde även användas in till poolomårdet. Hotellet har även en stor SPA-avdelning (mer om det i ett senare inlägg). Precis nedanför campingen ligger stranden. Där fanns solstolar att hyra, glass att köpa, mat att äta, vattenrutschkanor att åka, studsmattor att hoppa på och trampbåtar att trampa runt på havet med. Alla nämnda saker kostade såklart en slant.

Villavagnarna är de orangea i nedre vänstra hörnet. Klicka på bilden för att se kartan större.
Barndelen av poolområdet. Den djupa (och större) poolen skymtar till höger.
De fina bergen ramade in campingen och var väldigt vackra.
Flera frukt- och grönsaksstånd fanns inne på campingen.


Hur fungerar det att bo i en villavagn?
En villavagn eller mobilehomes som det heter på utrikiska är som en blandning av stuga och husvagn. Den har hjul och draganordning men står på samma plats hela tiden då den antagligen väger ungefär lika mycket som en liten stuga. Den har vatten och avlopp indraget och utanför finns alltid soltak över en grusad eller plattlagd uteplats. Ofta finns även en liten gräsmatta med solstolar. Alla Zablacés villavagnar har AC och jag gissar att de allra flesta villavagnar som står i södra Europa har det. AC:n fungerade utmärkt och svalkade oss skönt efter en dag vid stranden och vid poolen. Villavagnen vi bodde i var ungefär 24 kvadratmeter så varken toalett eller dusch var särskilt stora. Vill man duscha, gå på toa eller diska med lite mer svängrum har man alltid fri tillgång till servicehusen. På Zablacé står villavagnarna precis vid ett av de större servicehusen och dessa var väldigt välordnade, fräscha och välstädade. I servicehus kan man både diska, duscha och gå på toa. De som bor på campingen i husvagn eller husbil kan tömma och fylla på tankar vid några av servicehusen. Man hade obegränsat tillgång till varmvatten (utan extra kostnad) och duscharna var avgränsade i låsbara privatbås med handfat, spegel och krokar på ena sidan duschväggen och själva duschen på andra sidan. I det servicehuset närmst oss fanns en del där toalett- och duschbåsen var i barnstorlek. Toastolarna och handfaten var i barnstorlek och duschväggarna var lägre så det inte skulle vara lockande för vuxna att ockupera de duscharna. Smart idé för att skapa en barnvänlig camping där man tänkt på barn och barnfamiljers behov (av att inte behöva stå i kö). Där fanns dessutom gott om plats för en förälder och ett eller två barn i de stora duschbåsen och det var faktiskt sällan kö för att få duscha. Detta med servicehus tycker jag nog var det bästa med att bo på camping på semestern. Inga blöta badkläder, handdukar och fötter behöver gå runt inomhus och slabba ner för att komma till duschen. Tog en av oss föräldrar med sig två barn dit kunde vi hjälpa dem att duscha och sen skicka tillbaka dem till villavagnen själva för att få en stor dusch och obegränsat med varmvatten helt för sig själv en stund.

Utsikten från diskplatsen vid servicehuset. Duscharna är inomhus.
Camp Zablacé
Vår lilla campinggata by night.


Hur såg det ut i villavagnen?
Villavagnen visade sig vara ett alldeles ypperligt semestertillhåll för vår familj. Det var sköna, fräscha sängar, hyfsat välutrustat kök, väl fungerande AC, toalett, varmt och kallt vatten, sköna solsängar, vattnad och grön gräsmatta. Allt detta en kort promenad från havet. Inga dansgolv att tala om precis men det hade vi kunnat använda trädgården till om det behovet hade uppstått. Att beskriva hur något ser ut är lättast med bilder så vassegoa, här får ni se hur det såg ut.

Vår villavagn, trädgård, solstolar, utemöbler, grill och torksträck + några medlemmar i familjen Edmark.
villavagn
Köket som var ungefär lika oranget som det ser ut.
Kombinerat mat- och vardagsrum. TV:n var inbygd i väggen.
villavagn
Barnens sovrum.
villavagn
Vuxensovrummet.
Duschrum


Restauranger eller laga mat själva?
Då vi hade ett eget kök och flera matbutiker i varierande storlek på gångavstånd från oss föll det sig naturligt att vi lagade all mat själva. Vi åt ute på restaurant en gång och handlade resten i de små matbutikerna på campingen och i byn. Detta sparar man såklart en väldans mycket pengar på då restaurangerna i Kroatien inte är särskilt mycket billigare än i varken Sverige eller Tyskland. Utbudet i matbutikerna var dessutom bra, särskilt den större Konzum inne i byn. För en barnfamilj med barn som äter kraftigt varierade portionsstorlekar olika dagar känns det alltid så onödigt att beställa in mat på restauranger som det sen bara smakas på vissa dagar. Detta blir inget problem när man lagar all mat själva.

Den enda restaurangen vi åt på I Baska.


Vad kostar det?
Att bo i villavagnen 10 dagar kostade oss ca 1700 €, ungefär 15 000 SEK. Ta då med i beräkningen att det var den absoluta högsäsongen. Ju längre ifrån högsäsong man bokar sjunker priset såklart. I juni är det klart billigare men vädret inte lika 100% säkert. Å andra sidan är det mer space på stranden. Våra kostnader för resan till campingen är antagligen tämligen ointressant för er då vi inte körde från Sverige utan Ingolstadt i Bayern. Vi körde inte heller med vår privatägda bil utan en leasingbil så transportkostnaderna blir svåra att redovisa för er. Det vi däremot kan berätta när det gäller transportkostnader är att det kostar pengar att köra på vägarna i Österrike och Slovenien, länder vi körde igenom på både dit och hemvägen. Du måste köpa en så kallad vignette i respektive land. I Österrike kan man välja på att köpa en vignette för 10 dagar (8.70 €), 2 månader (25,30€) eller ett helt år (84,40€). I Slovenien kan man välja på en vignette för en vecka (15€), månad (30€) eller helår (110€). Dessa priser gäller för personbil. Andra priser gäller för tex motorcykel och husbil. Vignettepriser för Österrike hittar du HÄR och Vignettepriser för Slovenien hittar du HÄR. Förutom att köpa Vignetterna behöver man både i Österrike och Kroatien ibland betala avgifter för att köra i vissa tunnlar och över vissa broar. Inga hutlösa summor men några € här och där kan behövas tas med i beräkningen av transportkostnaderna.

Betalstation
En av betalstationerna vi körde igenom.


Var det något som inte var bra?
Det enda vi möjligtvis hade önskat var att de bytte handdukar hos oss någon gång på mitten av tiden, minst. Nu hade vi egna handdukar med oss också men ändå. Sen önskade vi ibland att Wifit fungerade. Vi planerade att vandra men kände redan på morgonen varje dag att det inte var någon idé på grund av hettan. Hade vi kunnat hålla lite koll på väderleksrapportern hade vi kunnat släppa det då det visade sig vara var lika hett alla 10 dagarna vi var där. I-landsproblem, jag vet. Vi var även väldigt sugna på att googla vissa historiska fakta, händelser och byggnader som vi stötte på. Vi fick klara oss utan allt det där och det var både väldans skönt och lite tråkigt. Att anteckna för att googla hemma i Ingolstadt var inte så lockande just då men nu har jag ändå kollat upp lite saker i efterhand som jag var nyfiken på.

Vill du läsa mer och se fler bilder från vår semester i Baska på den kroatiska ön Krk har du listan med de inläggen här nedan.
-Baska -En liten turistort på den kroatiska ön Krk.

Wellness Baska -Att campa bredvid ett spa.
-Baska Submarine -En litet undervattenstur i Baskas hamn.
-Fladdermusspaning i Kroatien.
-Akvarij Baska -Det lilla akvariet i källaren.
-Att bada sig genom en semester.

5 kommentarer

  1. Det verkar ha varit väldigt välordnat där ni var!? Allt ser så fint, rent och snyggt ut. 15.000 låter ganska mycket för 10 dagar, men som sagt det var ju högsäsong. Väl använda pengar, tycker jag. Själva resan blev ju billigare än om ni skulle ha åkt från Sverige, det får man också ta in i den totala beräkningen. Er semester var till största belåtenhet kan jag förstå av det du skriver och hur du beskriver stället och er campingvagn.
    Kram

  2. Tack för länkarna och roligt att du skriver om det här! Särskilt eftersom du har erfarenhet av att verkligen semestra på det här sättet själv. Vi har bara reflekterat över det eftersom vi sett många sydeuropeer göra det, men få nordeuropeer. Notan är förstås inte gratis (vilken semester är det?), men jag tror att man tjänar enormt mycket på att inte äta på restaurang (vad kostar inte det!!??). Kan nog särskilt passa barnfamiljer, men också ungdomsgäng, tänker jag.

  3. ser ju riktigt härligt ut! 🙂 Det slog mig nu också att min italienska pojkvän visat bilder på liknande semesterboenden i Italien nångång, vissa kunde rentav se ganska lyxiga ut. 🙂

    1. Det finns nog några (eller många) villavagnar på väldigt många av de stora campingarna runtom i hela europa. Minns att det tom fanns på öland för mer än 10 år sen 🙂 Det finns antagligen alla standardnivåer, allt från väldigt enkel standard till väldigt lyxig 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: