Dachau – ett fd koncentrationsläger utanför München. Del 3.

I denna tredje och sista del om mitt besök på Dachau handlar det om den utställning som byggts upp i en av byggnaderna. Det är en enorm utställning om den tid som lägret var aktivt. 

Museet med den stora utställningen inryms i ett enplanshus på lägerområdet. Entrén är nog den enklaste möjliga och vet man inte var den är det lätt att missa den. Det gjorde nämligen jag och insåg efter en stunds läsande i utställningen att jag gått in i ”fel” ände av huset.

Dachau museum entré
En museientré utan pampiga trappor, portar och dörrmattor.
Davidsstjärnor
Utanför museet finns detta konstverk. Några av de markeringar som fångarna fick bära utifrån anledning till att de var där. På denna Wikipediasida finns förklaringarna till varje färgs betydelse.

Utställningen är utformad som ett kronologiskt dokument med början lite innan lägrets öppnande och avslutas med den period som följde efter befrielsen. Den baseras nästintill uteslutande på texter och bilder som är placerade i ”normal” ansiktshöjd. Detta var något jag noterade flera gånger, att det var otroligt mycket text och bild och att materialet var placerat i stort sett bara i lagom höjd för normlånga, stående personer. Inget bra betyg för tillgängligheter alltså, varken för synskadade, dyslektiker, kortvuxna eller rullstolsåkare.

Dachau museum
De väldigt gråa tonerna speglade det dystra innehållet i utställningen.
Dachau malariaexperiment
Några få föremål finns bevarade. Detta är en bur till malariamyggor som man använde till malariaexperiment på fångarna.
Dachau utställning.
För att man lättare ska kunna följa den kronologiska ordningen på dokumentationen är många montrar numrerade.

Annars är utställningen otroligt välgjord. Den är fullspäckad med information och det blir så mycket att man varken hinner eller orkar läsa och se allt man hade velat. Det blir väldigt mastigt helt enkelt. Inte bara för att ämnet är riktigt tungt utan också för att det är enorma mängder text på tyska och engelska. Bilderna och dess bildtexter var lättare att ta till sig men ni kan kanske föreställa er vad många av bilderna föreställde och det blir lätt lite mastigt det också.

För den med ett stort intresse för vad som hände i och kring koncentrationslägrena under andra världskriget är detta en stor tillgång. Jag har nog aldrig varit på ett museum med en så stor och kompakt text- och bildutställning. Trots att den var flera tusen kvadratmeter stor var den välfylld med historier, fakta, listor, kartor, skisser och inte minst fotografier. För mig personligen var det för mycket att orka läsa och ta in men jag rekommenderar ändå absolut ett besök där när du är i lägret.

Besökscentra Dachau
Utanför det fd lägret s område finns ett besökscentra. Även det speglar hela museiområdets stämning.
Dachau bokhandel
I besökscentrat med informationsdisk, resturang och toaletter finns även en bokhandel.

Vill du läsa de andra två delarna om mitt besök på Dachau finns de här:

Inläggserie i tre delar om Dachau – ett fd koncentrationsläger utanför München.

 

2 kommentarer

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: