Drömmar om resor.

När vi drömmer oss bort om vart vi ska resa nästa år, om vi plötsligt skulle få en massa gratis semesterdagar, blir pensionärer eller miljonärer brukar vi alltid avsluta med ”vi kan ju alltid åka till Kalmar i alla fall”. 

Jag minns inte hur eller när det där lilla familjeskämtet uppkom, det kan ha varit när vi skulle bestämma oss vart vi skulle åka på bröllopsresa. Det tog sin lilla tid nämligen och vi gav nästan upp fler gånger. Det var nog då någon av oss på skämt sa något i stil med att ”Kalmar finns ju alltid som ett alternativ”. Vi gillar Kalmar. Jag vill poängtera det så ingen tror att vi använder denna vackra stad vid havet som motivation att till varje pris hitta någon annanstans att resa. Jag känner nog ärligt att Kalmar alltid finns som ett alternativ om vi inte kan komma överens om vart vi ska resa. Oftast hamnar vi dock någon annanstans. Speciellt nu när Kalmar ligger mer än 100 mil längre bort än innan vi flyttade från Sverige.

Visst drömmer jag om att åka tillbaka till Australien, åka Hurtigrutten, vandra på någon av Europas vulkanöar, se vilda djur på plats i något afrikanskt land och hälsa på vänner i Mexico, San Francisco och Florida. Jag skulle hemskt gärna vilja se kinesiska muren, de färgglada husknopparna i St Petersburg (vad heter de?) och Godahoppsudden i Sydafrika. Men medan jag drömmer på lite längre sikt drömmer jag även lite mer närmre i tiden. Vår nästa resa går till Portugal och jag drömmer just nu om en julaftonskväll vid havet. Jag drömmer om en julvecka utan ståhej, många paket och julskinka. Jag drömmer om en julvecka med bara min familj. Presenter är ju trevligt men i år önskar vi oss bara bidrag till att förverkliga våra små drömmar om att se fler av världens hörn.

Bortugal Cascais
Såhär tänker jag mig årets julaftonskväll. Bilden är lånad från bloggen Bortugal. Foto: Åsa Winald

12 kommentarer

 1. Det var så jag tänkte julen i år också. Förra året hade vi en gnistrande julafton med massa minusgrader, nyfallen pudersnö, norrsken och helt enkelt den perfekta julaftonen. I år tänker vi kontraster så det blir firande vid ekvatorn och förhoppningsvis en strand. Återstår att se vilken av varianterna vi föredrar.

  …och som jag själv skrev på bloggen; drömresan behöver inte vara på andra sidan jorden. Den kan vara i samma stad.

  1. Jag tror att båda varianterna är lika bra beroende av vad som känns bäst just det året. Norrsken låter inte helt fel på en julaftonskväll 🙂 Kanske blir norra Sverige för oss nästa år, för kontrasternas och norrskenet skull.

  2. Hade man varit garanterad snö kring jul i södra Sverige hade jag nog kanske, eventuellt övervägt en svensk jul även i år 🙂 Det där norrskenet är jag väldigt nyfiken på men det är nog ont om det i södra sverige…

 2. Vad roligt att ni ska till Portugal! Vart i Portugal ska ni? Vi blir nog hemma över jul i år, och det blir väl första gången på 10 år eller så, ovant! 😉 (Vi äger inget julpynt och sånt ;))

 3. En stor del av reseupplevelsen ligger i att drömma om resmålet…

  Härligt med en bortajul! Förra året firade vi en sagojul i Sälen, det här året ska vi vara hemma och mysa. Både jag och Tobias ville undvika att flänga runt eftersom Thailandsresan då ligger bara några veckor bort.

  1. Ibland är drömmandet nästan bättre, det kostar liksom inte så mycket och inget jobbigt händer 🙂 Det är första gången vi provar att åka utomlands över jul, vi får se vad vi tycker 🙂 Ska bli spännande att följa er Thailandstid!

 4. Jag igen är sån som verkligen vill stanna hemma på julen, eller var som helst där man kan känna genuin julkänsla med komplett pynt o.s.v.. 🙂 Håller lite tummarna för att INTE behöva fira jul på Teneriffa i år – det kan faktiskt hända att det blir Italien, det skulle jag däremot verkligen kunna acceptera, eftersom jag isf skulle få träffa kärlekens släkt 🙂 Men ja, i år kan det nästan kvitta var jag befinner mig, det viktiga nu är jag får vara tillsammans med min pojkvän igen vid det laget, är nämligen i ett långdistansförhållande för tillfället..

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: