Kultur i Bayern -lite mer än lederhosen och öl.

För mig som är museinörd med ett stort intresse för kulturhistoria är Bayern ett bra ställe. Här är man väldigt stolt över sin kultur och sina traditioner. Ibland kanske lite väl mycket så det blir konservativt men på det stora hela är det en trevlig källa till gemenskap, samhörighet och glädje.

Det går att skriva mycket om den Bayerska kulturen. Det mest kända fenomenen är kanske Lederhosen, Dirndlklänningarna, ölen, korven och fotbollen. Det är det som i marknadsföringen av Bayern får mycket plats och jag tycker nog att dessa saker har sina självklara och stora platser i den vardagliga, bayerska kulturen. Men det finns ju såklart så väldans mycket mer! 

Bayern är till stor del katolsk, kyrkorna är många och allt utom restauranger, museer och simhallar är stängt på söndagar. Helgdagarna är många och man firar allt möjligt, allt från helgon till potatis. Nu när vi har bott här i Ingolstadt i Bayern ett helt år och har vi fått uppleva alla de högtider, fester och traditioner som firas under året. Det är allt från Volksfest, Barthelmarkt, St Martin, St Nikolaus, julmarknad med anor från 1500-talet till en äggprydd fontän vid påsk, maibaumsresning, Napoleonfest och firandet av das Reinheitsgebot. En massa saker som jag inte hade en aning vad det ens var för något firas med liv och lust här. Ofta besöks tillställningarna av besökare i alla åldrar iklädda Lederhosen eller Dirndl.

Tusentals handmålade ägg målade i de bayerska färgerna.
Napoleon
En gång om året är det Napoleonfest med skådespel här i Ingolstadt.

De bayerska traditionella kläderna, Lederhosen och Dirndl, är ofta en självklart inslag vid högtider. Det är en hel vetenskap med en egen spännande historia. När Daniel köpte sina Lederhosen i våras skrev jag inlägget Lederhosen -rätt coolt ändå, det är ett av mina topp 5 mest lästa inlägg här på Lanclin just nu. Där skrev jag lite om Lederhosens historia och mina egna tankar kring de där skinnbyxorna som faktiskt ser ganska roliga ut. Det är något speciellt med folkdräkter, de symboliserar så mycket historia, kultur och högtider. Kulturen kring folkdräkter är lite annorlunda här i Bayern jämfört med i till exempel södra Sverige där folkdräkter inte bärs av så många vid så många tillfällen. Jag har fått för mig att kulturen kring bärandet av de svenska folkdräkterna och traditionella kläderna skiljer sig från norra till södra Sverige . Man ser till exempel oftare samer med traditionella kläder på olika tillställningar på TV än smålänningar, eller? Kanske har samerna en starkare samhörighet och rikare kultur rent historiskt? Vid skolstarten i tisdags var det flera av barnen som bar lederhosen eller Dirndlklänning. Med yllestrumpor, hatt och hela kittet, det såg väldigt högtidligt ut.

Lederhosen
Min kära man ställde upp på sitt första modelljobb. Allt för att mina bloggläsare skulle få se hur hans Lederhosen ser ut.

Även ölen har som bekant en väldigt stor plats den bayerska kulturen. I Bayern odlas av naturliga skäl därför mycket humle. Humle är nämligen en av de viktigaste ingredienserna i den öl som produceras här. Odlingen och produktionen av Humle har en spännande historia både när det gäller kultur och teknik. I ett av samhällena i närheten här där vi bor, Wolznach ligger det bayerska humlemuseet, Deutsches Hopfenmuseum. Ett litet fint museum för de som är intresserade av den historia som ligger bakom dagens humleproduktion. Det är ett stycke spännande bayersk kulturhistoria som innefattar både jordbruks- teknik- och kvinnohistoria.

Humlekottar
Doften från färska humlekottar är ljuvlig. 

Detta inlägg är ett bidrag i Svenska resebloggars septemberutmaning. Vill du läsa flera bloggar som är med i utmaningen hittar du dem HÄR.

5 kommentarer

  1. Ja det är stor skillnad på Nord- och Sydtyskland också. i Nordtyskland är det förvisso Schützenfest i varenda by och ganska söndagsstängt trots protestantismen (som i Danmark) men ändå inte alls som i Bayern.
    Småland får nog inte så mycket traditionell TV-tid som samerna som.är en egen kultur. I Råshult på midsommar är det mååånga med folkdräkt.

    1. Jag tänkte mer på de tillfällen då samer hållit tal i politiska sammanhang och liknande tillfällen. Jag såg aldrig Borg, Reinfelt eller Person i folkdräkt, aldrig ens utan kavaj tror jag 🙂

  2. Min mamma och min mormor hade faktiskt hembygdsdräkt på sig vid tillfällen som midsommar och valborg, och jag hade en barndräkt, men som vuxen har jag aldrig haft hembygdsdräkt. Hälsningedräkt. Däremot har jag en dirndl, som jag ju aldrig har på mig, men hade nästan varje dag när jag jobbade som servitris i alperna. Tror jag kommenterat om den här förut. Jag gillade verkligen min dirndl urringad med puffärmar och snörliv och förkläde. Också ett coolt plagg.

    1. Många har kanske folkdräkt vid högtider i Sverige precis som här men här verkar högtiderna vara så många fler 🙂

  3. Ja oh så de satsar på dekoration till påsk där..! Och jag älskar folkdräkterna, har en egen dirndl som använts både i Bayern och hemma i Finland under flera ”Oktoberfest”-tillställningar 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: