Fladdermusspaning i Kroatien

Våra barn är inte kräsna när det gäller nöjen, de är relativt lättroade. Vi har lärt oss av erfarenheter vi gjort tillsammans med dem på olika resor att det ofta är de aktiviteterna som var gratis eller råkade bli av en slump som blir det de mest pratar om efteråt. Våra resebudgetar är oftast inte heller alltför tilltagna och det gör oss kanske lite mer kreativa och låter oss se de små sakerna runt omkring oss. Saker som andra kanske missar i hasten till de attraktionerna som omnämns i reseböcker och i broschyrerna på landets turistbyråer. De sakerna som vi kanske missar för att vi stannade 573 gånger och kollade på sniglar med coola mönster på vägen.

Vi besöker gärna temaparker och djurparker som kostar entré men det är aldrig huvudfokus på dem när vi reser någonstans (undantaget dagsutflykter härifrån Ingolstadt). Eftersom vi lärt oss att våra barn kan vara nästan lika roade av att stå och kasta sten i havet en kväll som att åka till Legoland en hel dag är det sällan lönt att lägga tid, pengar och energi på spektakulära aktiviteter mer än ytterst sällan. Vi har av erfarenheter vi gjort tillsammans med dem ute på olika resor lärt oss att gratisnöjen som tex vandringar, kasta sten nedför stup eller i vatten, cykla, meta med mask, fånga småfisk med håv eller spana efter ödlor, rovfåglar eller fladdermöss kan bli några av de mest minnesvärda sakerna vi gör. Framtiden får utvisa om detta håller i sig om 10 år när barnen är 15 och 16 år. Antagligen har läget förändrats då men vi som föräldrar tänker inte lyfta många fingrar för att påskynda processen.

En av dessa gratisaktiviteter jag hittade när vi var i Kroatien var av en av de där slumparna. Det var när jag cyklade genom campingen en sen kväll när jag varit på en SPA-behandling som jag såg en massa fladdermöss flyga runt och jaga insekter i gatlyktornas sken. Det är inget jag är van att se så det var såklart väldigt spännande! Jag var naturligtvis tvungen att stanna en stund och titta lite innan jag cyklade hem till vår villavagn och la mig. Dagen efter väntade vi tills det började skymma och gav oss sen ut på fladdermusspaning. Väldigt spännande för små barn som aldrig sett flygande fladdermöss. De vi sett har hängt och sovit i djurparkers ”nattdjursrum” eller i taket på en grotta. Sådana kvällar blir mitt pedagoghjärta lite extra varmt. Att få visa sina barn vilda och spännande djur på riktigt, få svara på frågor om vampyrer, vad fladdermöss äter, varför de hänger upp och ner och sover och om de äter insekter som fredagsmys är vardagslyx på allra högsta nivå.

Vill du läsa mer och se fler bilder från vår semester i Baska har du listan över de inläggen här.
-Baska -En liten turistort på den kroatiska ön Krk.
-Att bo på camping i villavagn på semestern.
Wellness Baska -Att campa bredvid ett spa.
-Baska Submarine -En litet undervattenstur i Baskas hamn.
-Akvarij Baska -Det lilla akvariet i källaren.
-Att bada sig genom en semester.

2 kommentarer

    1. Vi har nog sett någon någon gång i Bläsinge men de flyger på mycket större områden sdär å man ser bara något svart som flaxar förbi på en millisekund. Dessa flög precis över huvudet på oss och på en ganska litet område runt lampan där tusentals insekter fanns så de var lätta att se på nära håll i flera sekunder år gången 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: