Jag och mina filmstjärnesläktingar.

Har ni sett det svenska programmet Allt för Sverige? Programmet där ett gäng amerikanska svenskättlingar tävlar om att få träffa sin svenska släkt i Sverige. I ett av avsnitten jag kollade på dök det plötsligt upp en släkting till mig. Snacka om att bli förvånad.

Det var Adolf Jahr som dök upp i rutan när de berättade lite om deltagaren Brooke Langtons svenska släkt. Adolf är min morfars morbror (blev det rätt nu mamma?) och Brooke Langtons morfars mor är syssling till min morfars mormor. Hängde ni med? Jag är alltså JÄTTESLÄKT med en hollywoodskådis, eller kanske bara lite.

brookelangton2
Keanu Reeves och Brooke Langton i filmen The Replacements. Bild lånad härifrån.
Brooke Langton
Bild lånad från SVT.

Brooke har förutom roller i ett 20-tal Hollywoodfilmer spelat i tv-serier som Baywatch, Chicago Hope, Melrose Place och The Mentalist. Kanske har man sett henne flera gånger på film eller i någon tv-serie utan att ha en aning om vem hon var. Jag har ju trots allt sett ganska många avsnitt av både Beverly Hills och Chicago Hope i mina dagar.

Hur som helst var det roligt att se henne på TV och jag har skickat ett mail till SVT som de kan vidarebefordra till Brookes manager om hon är intresserad av att få kontakt. Antingen hörs inte ett pip eller så får jag, min mamma, mina mostrar, kusiner och morfar chansen att skicka lite bilder och berättelser om hennes svenska släktgren. Sånt som inte SVT rotat reda på till henne.

Adolf Jahr då? Jo han var en svensk skådespelare på den tiden då filmerna var svartvita. Han spelade i den svenska klassikern Hemsöborna och var magistern som Alice Babs sjöng sången ”Swing it magistern” till i filmen med samma namn.

På vårt landställe, som också Adolf hade haft som landsställe när han levde, tillbringade jag många somrar som liten. Vi kunde hitta gamla filmaffischer ute i ladugården när vi lekte men jag förstod aldrig riktigt vem den där kända gubben var. Såhär såg han ut i alla fall.
adolfjahrNär jag researchade lite på Adolf hittade jag ett fantastiskt Youtubeklipp. Det är en reklamfilm för en film han var med i, Johan på Snippen. Alltså, bara namnet var ju så roligt att jag var tvungen att titta på det. Jag älskar damerna som kör skitfort på en grusväg i början och tänker då rakt inte väja för någon karlslok som de får möte med. Fantastiskt!

5 kommentarer

  1. Ja, det blev rätt. Min farmor Elsa Jahr var syster till Adolf. När jag var ca 1 år bytte vi efternamn till Adolfs artistnamn Jahr. Innan dess hette vi Johansson. Visst vore det kul om vi hörde nå´t från ”amerikanskan”. Pappa (alltså din morfar) fotade ju så det finns massor med bilder att visa i så fall. Kram

    1. Hon har antagligen läst inlägget nu då någon delade det till henne på Twitter igår 🙂 Vi får se vad som händer. Kanske inget eller så hör hon av sig och vill veta mer 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: