Karamellkokeriet i Bredsättra

Här på Öland finns ett karamellkokeri i byn Bredsättra. Vi åkte dit en eftermiddag för att se hur det går till när de där små, söta, färgglada och mumsiga godisarna blir till i deras visningsskök. Ett väldigt uppskattat gratisnöje för hela familjen!

Ägarna till karamellkokeriet i Bredsättra, Julia och Alexander Kemna är från Tyskland och öppnade sin verksamhet 2010 i just Bredsättra. Här har de ett stort visningskök där de flera gånger om dagen under högsäsong visar besökare hur det går till när de tillverkar karamellerna och klubborna som säljs i cafét i rummet intill. På svenska, tyska och engelska kan man få veta hur varm den kokade sockersmeten är, hur de får dit de olika smakerna, färgerna och mönstrena och hur man tillverkar karameller med olika tekniker. Medan de arbetar berättar de vad de gör, med vad och varför på ett jättebra sätt. Alla moment i karamelltillverkningen går ganska snabbt för att de ska hinna utnyttja värmen i smeten (vilket syns på några av bilderna som därför blev suddiga). Att då hinna berätta så mycket som de gör medan de koncentrerar sig på att göra rätt, lagom fort och inte bränna sig har nog krävt sin träning. Allt de gör syns tydligt genom den glasavdelare som skiljer köket från de nyfikna åskådarna och det ser såklart lekande lätt ut. När de första karamellerna är färdiga får publiken såklart smaka. 

Ett besök i karamellkokeriet i Bredsättra är gratis och visningarna av karamelltillverkningen är tre gånger per dag under högsäsongen. Klicka dig in på deras hemsida för aktuella öppet- och visningstider. I anslutning till karamellkokeriet finns ett mysigt café som säljer kalla och varma drycker, lite bakverk och karamellerna förståss! Har man barn med sig finns ett piratskepp att klättra och leka på och väldigt söta kaniner att sticka in maskrosor till. 

Var? Bredsättra på norra Öland, 12km öster om Borgholm.
För vem? Alla som är nyfikna på hur det går till när karameller tillverkas för hand. Pratar man inte svenska, tyska eller engelska går det utmärkt att bara titta och faccineras av hantverket.
Pris? Att titta på visningarna av karamelltillverkningen är gratis.
Parkering? Parkering längs med vägen utanför karamellkokeriet.

Mat? I Kafét finns inte mat men fika och glass.
Toaletter? Cafét har en fräsch toalett med skötbord.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: