Penapalatset i Sintra – palatsversionen av Villa Villekulla!

Den tyska arkitekten von Echwegen måste ha knaprat färgglada tabletter när han skissade på detta bygge för detta är bortom allt jag tidigare sett. Penapalatset är alltså ingen filmkuliss eller rekvisita på Disneyworld utan ett bygge signerat Kung Ferdinand II av Portugal under mitten av 1800-talet. Under vår resa till Portugal besökte vi palatset och fick plocka upp hakorna från marken fler gånger. Detta är nämligen som en palatsversion av Pippi Långstrumps Villa Villekulla kan man säga! 

Tinnar och torn på Penapalatset i Sintra i Portugal.
Det färgsprakande Penapalatset där stilarna varierar från del till del.
Kupoltorn på Penapalatset i Sintra i Portugal.
Utkiksplats från en av alla terasser.
Linnea i Penapalatset i Sintra i Portugal.
Jag som skriver, i egen hög person.

Det var alltså Kung Ferdinand II som lät bygga Penapalatset som sommarresidens. Ja ni hör ju, sommarresidens! Tjugo år gammal gifte han sig med Maria II och de fick elva barn tillsammans. Sju av dem blev vuxna och tyvärr dog Maria 1853 vid förlossningen då deras elfte barn föddes. Hon fick därför alltså aldrig se det otroligt vackra och fascinerande Penapalalatset i sin fulla färdigbyggda prakt 1854 då det stod färdigt.

Portar och torn på Penapalatset i Sintra i Portugal.
Kung Ferdinand gillade nog portar, torn och murar, gärna i glada färger.
Kaklat valv i Penapalatset i Sintra Portugal.
Kung Ferdinand gillade nog kakel också, som många andra Portugiser.
port-penapalatset-sintra-portugal
Att få dit kakelplattorna kan jag klura ut hur det gick till men alla de där krusidullerna?
Utsikt från Penapalatset i Sintra.
Många av terasserna bjuder på fantastisk utsikt!

Staten Portugal köpte Penapalatset 1889 och målade om det i dess ursprungliga färger som är gult och rosa-lila. Det sägs ha upprört många i lokalbefolkningen då de inte kunde tro att det var de starka färgerna som var de ursprungliga. Efter revolutionen år 1910 gjordes det om till museum och idag kan man som besökare gå runt och se stora delar av palatset, dess rum, torn och fantastiska utsikt. Palatset i Pena är sedan 1995 med på Unescos världsarvslista och är ett av Portugals mest besökta monument, fullt förståligt varför. Palatset är även med på listan över Portugals sju underverk, även det fullt förståeligt.

Innertak i Penapalatset i Sintra i Portugal.
Dekorerat tak i en av salarna.
Takkrona i Penapalatset Sintra i Portugal.
Takkronor och dekorationer från golv till tak, allt är maxat i Penapalatset.

Inne i Penapalatset finns ett stort antal rum och salar som vart och ett hade ett användningsområde. Här finns rökrum, terum, telefonrum, läsrum med många flera, förutom de ”vanliga” rum vi är vana vid. Som sovrum, badrum och kök till exempel. Vad salen på bilderna ovan användes till minns jag inte men dekorationerna gick inte av för hackor. Kung Ferdinands inredningsdesigner kan inte ha förespråkat en minimalistisk stil i alla fall. Vackert och överdådigt, ja. Något för det som inte älskar att damma, nej.

Badrum i Penapalatset i Sintra i Portugal.
Badrum från 1800-talet, står sig faktiskt än idag rent designmässigt tycker jag nog. För dem som får huvudvärk av mönster alltså.
sovrum-penapalatset-sintra-portugal
Kan man inte sova kan man räkna blommorna i tak och på väggar.

Trots allt överdåd och de ofantligt rikt och dyrt dekorerade rummen och salarna så lyckas museet förmedla en känsla av att det faktiskt har bott och arbetat riktiga människor här en gång i tiden. Detaljer som böcker och glasögon på nattduksbord, grönsaker i köket och bilder på de som bott här gör att det känns som att de bara en dag försvann och aldrig kom tillbaka.

Kök i Penapalatset i Sintra i Portugal.
Här rördes det i grytor på vedspisar, vispades såser och hackades grönsaker. Lite hisnande att tänka att det var full fart här för 150 år sedan.
Trappräcke i Penapalatset i Sintra i Portugal.
Knottriga trappräcken med knutar på ska jag också ha nästa gång jag bygger ett palats.
Där det inte var några färgklickar fick vi ställa upp.
Biljettlucka på tågstationen i Sintra i Portugal.
Biljettkassan på tågstationen i Sintra går inte av för hackor den heller vad gäller dekorationer. Något för SJ i Sverige kanske?

Vår dag i staden Sintra utanför Lissabon började med ett besök i Morernas borg (läs inlägget HÄR), den borg som Morerna byggde för 1000 år sedan. Den och Penapalatset ligger på gångavstånd från varandra så det går lätt att besöka de båda världsarven på samma dag. Är man där tidigt och har hela dagen på sig tycker jag absolut att båda hinns med utan stress, om fötterna orkar såklart.


Vill du läsa fler inlägg jag skrivit om Portugal?

Faktan i detta inlägg är hämtat från Slottsguiden.info.

8 kommentarer

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: