Tjuvarnas marknad i Lissabon -loppisarnas loppis.

Är du som jag, en loppisfantast av rang som kan gå på loppisar i evigheter, även när vi är utomlands? Då lär Lissabons megaloppis Tjuvarnas marknad vara himmelriket för dig. Här kan du titta, rota, spana, förfasas, njuta och handla ända tills de börjar packa ihop på eftermiddagen.

keramiksnoppar-tjuvarnas-marknad-i-Lissabon
Får det lov och vara en snoppvas eller tjurhuvud i keramik?
familjefoton-tjuvarnas-marknad-i-Lissabon
Har man inget familjealbum kan man köpa material till ett här.

Ett av mina önskemål inför vår julresa till Lissabon var alltså, som den loppisfanast jag är, att få se och uppleva deras loppis Tjuvarnas marknad. Namnet till trots är loppisen idag en väl reglerad mötesplats för säljare och köpare av allt mellan himmel och jord. Vissa av sakerna som säljs är begagnade, vissa saker är nya och vissa saker är VÄLDIGT begagnade. Flera poliser, vakter och kontrollanter patrullerade gatorna där loppisen håller till, fram och tillbaka, hela tiden. De avvisade gatumusikanter utan tillstånd och kontrollerade försäljarnas tillstånd att sälja vid ett flertal tillfällen vi såg. Det verkade alltså inte vara så tjuvaktigt längre, om det ens varit det förut… Ficktjuvar lär det dock finnas en drös av eftersom platsen lockar mycket folk och kontanter.

Feira-da-ladra-streetsign
Håll utkik efter Feira da ladra, då är du i närheten av Tjuvarnas marknad om du inte redan står mitt i den.
julbock-tjuvarnas-marknad-lissabon
Bland brickor och krimskrams stod den, halmbocken.

Det gick som sagt att köpa sig allt mellan himmel och jord. Leksaksdockor utan ben, mobilladdare från 90-talet, kläder, snoppvaser i keramik, smycken, böcker, kakelplattor, bildäck, familjebilder, diskborstar, VHS-band, uppslagsverk osv osv, det tog aldrig slut! När vi hade gått en av loppisgatorna och den tog slut fortsatte det på nästa gata och nästa och nästa, helt otroligt. Tjuvarnas marknad i Lissabon var så mycket större än jag hade föreställt mig och var en fantastisk upplevelse för en loppisälskare som mig.

kakel-tjuvarnas-marknad-lissabon
Kakel i alla des former fanns i långa banor.
klädförsäljning-tjuvarnas-marknad-Lissabon
Gissa vilka bloggvänner jag tänkte på när jag såg dessa linnen?

leksaker-på-tjuvarnas-marknad-i-Lissabon
Tusentals och åter tusentals små leksaker fanns att titta på.

 

pins
Ångrar lite att jag inte köpte de minismå sverigeflaggorna. Jag fick liksom lite härdsmälta av alla miljoner saker som var till salu.
playmobil-tjuvarnas-marknad-i-Lissabon
Någon har rensat ut i barnens rum.
tjuvarnas-marknad-i-Lissabon
Några i vår familj gillar halsband, coola halsband. Jag tyckte mest försäljerskan i bakgrunden var cool.

Gillar du originella souvenirer, annorlunda saker eller kanske bara älskar folkmyller och kommers, då är Tjuvarnas marknad något du måste se och uppleva i Lissabon. Sikta in dig på Feira da ladra på kartan så kommer du rätt. Och du, glöm inte att pausa i den lilla parken och kafét i den upphöjda parken i mitten. Där finns även ett utegym och en liten lekpark om du som vi, har barn med dig.

utegym-Lissabon
Mitt i marknaden, uppe på som en platå, finns en liten park med ett utegym och ett café.
kurragömma
I parken gick det finfint att leka dunkgömme bland palmer, elskåp och parkbänkar.
tjuvarnas-marknad-dunkgömme
Någon försöker rädda de som blivit hittade i leken dunkgömme. Lekfarbrorn ligger dock steget för och är blixtsnabb.
cafe-tjuvarnas-marknad
Det fina lilla cafét med personal som hade dålig koll på vad gästerna beställde.
tjuvarnas-marknad-lunch
Lunchdate med familjen Bortugal hann vi med också!
Feira-da-ladra-gate
Sen vandrade vi vidare genom gatorna och gränderna.

Vad jag handlade? Två kakelplattor. Det är inte alltid huvudsyftet med loppisbesök för mig, att handla alltså. Jag gillar att bara gå runt och se vad folk rotat fram ur gömmorna och vill sälja. Alla saker som säljs på loppisar har en liten (eller lång) livshistoria bakom sig innan de hamnade på den där filten på gatan i syfte att få komma till ett nytt hem. Det tycker jag är mer spännande att gå och fundera på än att handla en massa saker.

Har du besökt någon loppis i världen som jag och mina loppisloverfellows också måste besöka?

12 kommentarer

 1. Ja där är den ju! Jag undrade just om den skulle dyka upp! Spanade efter mig på bilderna, men jag syntes inte till! 😉 /Åsa

 2. Johodå Åsa! Ser du inte hur coolt du står och hänger med Daniel till höger om Cafét? 😉 Nu när du säger det så fattas det faktiskt både några bilder och en textsnutt i inlägget. Det ska jag fixa till imorrn 🙂

 3. Min kakelplatta ligger i fönstret i Solna med vattenkokaren på, så jag blir påmind om er resa och den fina presenten varje dag. Köpte ni den på den här marknaden/loppisen?
  Blir det ett nytt kök i Gullspång ska det bli rött, vitt och blått, så där kommer kakelplattan att smälta in fint.
  Kram

 4. Sitter o letar efter bloggar om Portugal, Algarve och Lissabon. Hittar din och tänker att hör har jag inte varit på ett tag. Vad dyker upp först? Lissabon!
  Tjuvarnas Marknad ska jag absolut besöka nästa gång vi är i Lissabon. Vet du vilken dag den är, eller den finns dör sju dagar i veckan?

 5. Jag tycker också att loppisar kan vara kul ibland. Jag brukar dock avverka dom ganska så snabbt. Men det kan vara kul att vandra runt en liten stund 🙂

 6. Jag gillar som sagt mest att gå runt och kika 🙂 Jag har utvecklat lite av ett ”loppisöga” som scannar av stället för att se om den verkar ha ”rätt” saker. Har den inte det ögnar jag ganska snabbt igenom den.

 7. Vilken härlig loppis!! 🙂 Jag har inte besökt så värst många sådana ute i världen. Tycker den trevligaste loppisen finns i Nykarleby i Finland, Juthbacka marknad heter den och ordnas nästsista helgen i augusti varje år. Det är Finlands största loppmarknad och jag har t.o.m läst nångång att det ska vara Nordens största, men vet inte om det riktigt stämmer, kanske har den nån gång varit det 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: