Schloss Neuschwanstein -Det riktiga Disneyslottet.

Här i Bayern finns otroligt många slott! För ett tag sen besökte vi ett av dem, Schloss Neuschwanstein. Det är slottet som är förebild till det slott som ritades till Disneys logga. Det syns faktiskt, de är inte helt lika men ändå väldigt lika, eller vad tycker ni?

neuschwanstein2
Såhär ser slottet ut utan dimma och med lite redigerade färger. (Wikipedia)
neuschwansteindisney
Såhär ser Disneyslottet ut för er som vill bli påminda.

Tyvärr var vädrets makter inte riktigt med oss den dagen som vi bestämde oss för att åka dit. Det var väldigt dimmigt så den spektakulära utsikten upp mot slottet och ifrån slottsgården ut över dalen uteblev nästan helt. Dimman var dock väldigt vacker och fascinerande att titta på så ingen större besvikelse uppstod. Vi valde att gå upp till slottet istället för att åka buss eller häst och vagn. Vi valde även bort att gå in i slottet denna gången. De enkla anledningen till att vi valde bort både buss, häst- och vagn och guidad tur var den magnifika mängden besökare! Vi började köa för att få biljetter in till slottet men reviderade vår plan efter 15 min så då vi hade kommit 5 meter (kön var ca 100m). Vi ställde oss i busskön istället. Även den gick vi ur efter en stund och började promenera istället. I efterhand förstår vi inte varför så otroligt många åkte buss, det var ca 600 meter att gå på en asfalterad väg i lätt lutning, alltså inte så jobbigt om man är frisk och kan transportera sig på jämnt underlag. Att det finns för de som behöver är bra service men alla dessa hundratals i kön? 

En liten jaktstuga nere i byn.

Den lilla jaktstugans vackra ytterdörr och entré.

Det gick inte att missa att vi var i Bayern.

Byn nedanför slottet var en klassisk Bayersk by med små affärer, fina hus och caféer. Med anledning av slottets dragningskraft fanns där ovanligt många souvenirbutiker såklart. Några med krimskrams och skräp, några med lite mer kvalitativa souvenirer som hantverk och bayerska kläder och hattar. Storsäljarna verkade, förutom vykort, vara pussel och affischer med det vackra slottet Neuschwanstein på, det fanns i alla butiker. Kanske man skulle ha köpt sig en affisch att sätta på toaletten. Jag menar nu när jag inte fick så bra bilder själv.

Vägen upp, inte så lång, inte så svår.
vattenfall
I bergen är det aldrig långt till ett vattenfall.
Utsikten var som sagt…dimmig.

Jag misstänker starkt att vi råkade komma exakt samma dag som ett pärlband av bussar med besökare från flera asiatiska länder. Jag klämde fram min kamera genom djungeln av sefiepinnar, tog lite bilder på slottet och utsikten. Sen gick vi ner till byn igen. Herregud så mycket folk! Slottet är dock väldigt vackert och en rolig utflykt så vi lär åka tillbaka när turistsäsongen förhoppningsvis inte är så intensiv. Slottet i vinterskrud såg väldigt vackert ut på alla vykort som såldes i byns alla souvenirbutiker. Kanske får bli ett besök på vintern istället.

Utsikten uppåt var lika cool som ut över dalen.
Ett av mina fascinerade barn tittar ut över dalen och dimman.
Rätt häftig kåk det där.
Alltså, färgerna, stenarna, designen, det är vackert. 

Eftersom att det regnade, var dimmigt och smockfullt med folk när vi besökte Schloss Neuschwanstein så blev detta inte något hejdundrandes inlägg som kommer inspirera mina kära läsare att kasta sig på första bästa flyg till München för vidare transport till denna fina, bayerska sevärdhet. Jag återkommer när vi varit där igen. Då kommer ni få mer bilder, information om biljettköp, parkering, mat och om det är värt pengarna och kötiden att få gå in i slottet. Stay tuned.

6 kommentarer

  1. Vackert slott! Hoppas ni har bättre tur med vädret och mängden besökare när ni ska till Galenslottet ovanför Sintra! (Lite coolt med dimman ändå, jag är lite svag för dimma..

  2. Verkligen en ”rätt häftig kåk”! 😉 Särskilt på avstånd är den riktigt häftig, men närbilderna är också coola! (Fast flera av dina bilder är på snedden när jag tittar i min dator… ;))

    1. Ja de där bilderna som hamnar på sned eller till och med upp och ner gör mig smått galen. WordPressgruppen på FB har inte varit till någon jättestor hjälp men jag ska nog göra ett nytt inlägg där för att försöka hitta någon som kan grejerna och förstår mitt problem. Problemen är störst på bilder jag tagit med mobilen men i detta inlägg gäller det bilder jag tagit med systemkameran också, gaahh! Någon skrev att jag måste gå in och redigera bildens META-information men svarade aldrig på min fråga om hur man gör det… To be countinue…

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: