Takvandring i Stockholm -en guidad tur över takåsarna.

Jag gillar presenter som innebär att jag får uppleva saker, gärna tillsammans med dem som gett mig presenten. När jag fyllde 30 år för några år sedan önskade jag mig en takvandring på takåsarna i Stockholm och det fick jag! En helg i augusti satte jag mig därför på tåget från Småland till huvudstaden för att se staden jag växte upp i, denna gången lite från ovan.

Efter att ha gått många trappsteg, duckat för lite takbjälkar på en vind och krängt på oss helkroppsselar och hjälm klättrade vi ut genom en lucka på taket. Alla hakar där fast sig i i skyddsanordningarna och får en stor karbinhake att dra med sig som en liten hund genom vandringen. Säkerheten på dessa vandringar är av naturliga skäl väldigt viktig. Nu går man inte på ställen där det stupar rakt ner i gatan bara en liten bit ifrån där man sätter sina fötter men snubblar man ner från spången så ramlar man en bit. Ingenstans på vandringen kunde man titta över takkanten ner i gatan och få svindel. Jag vill bara poängtera det till er som tänker att detta är en vansinnig aktivitet som ni vänligt men bestämt skulle tacka nej till för att ni skulle svimma av att råka titta ner. En aktivitet för personer med fobi för höjder är det kanske inte men svindel var det ingen akut risk för.

Vädrets makter var med oss den kvällen och utsikten över stan var magnifik! Guiden var väldigt kunnig och engagerad när det kom till Stockholms historia så stort plus till henne. Vi fick höra henne berätta bland annat om hur staden såg ut i sin begynnelse, hur viktig makten över farlederna var, tyskarnas inflytande i staden och många av de historiska byggnadernas födelse. Hon pekade ut stadsdelar, broar och byggnader där uppifrån taket medan hon berättade om stadens liv från förr. Vi lyssnade, tittade och njöt medan solen sakta gick ner.

Turen vi gick uppe på taknockarna på Riddarholmen anordnades av företaget Takvandring Sverige AB. De anordnar takvandringar i både Stockholm och Sundsvall. Ett hett tips om man vill se Stockholm (eller Sundsvall) ur en ny vinkel!

Ovan Stockholms takåsar. Ovan takåsarna i Stockholm.

IMG_0586Takvandring i Stockholm
IMG_0588
Takvandring i StockholmTakvandring i Stockholm
Takvandring i Stockholm.Detta inlägg är ett bidrag i bloggnäverket Svenska resebloggars bloggutmaning i september 2015. Vill du hitta fler bloggar som är med i utmaningen hittar du dem HÄR.

7 kommentarer

    1. Ja det var väldigt vackert där uppe 🙂 Dock trodde jag att det skulle vara mer svindlande och läskigt. Jag såg inte gatan en enda gång, man gick liksom så långt in på taken.

  1. Så roligt det verkar! 🙂 Men jag tror jag skulle vara nervös före ändå, då man inte på förhand riktigt vet hur det kommer kännas för just en själv (när man ändå är höjdrädd i vissa situationer). Det är så individuellt vad som är skrämmande och vad som inte är det 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: