Resor vi gjorde under 2015.

Såhär i början på 2016 har vi så smått börja prata om vad vi vill se och uppleva under året. Förra året lyckades vi få till en bra reseblandning och fick möjlighet att upptäcka delar av sju olika länder. I år har vi lite andra förutsättningar att ta hänsyn till men jag är övertygad om att vi kommer att vara lika nöjda med 2016 som vi blev med 2015. Idag tänkte jag se tillbaka lite på hur vårt reseår blev 2015.

KIMITO I ÅBOS SKÄRGÅRD

2014 avslutades och 2015 inleddes ute på Trolludden på ön Kimito i Åbos skärgård. Där har vi delar av vår familj som gärna eldar bastu, leker med isen i bäckarna och går vinterpromenader i skogen, ungefär som vi. Här är det utedass och tvagning i bastun som gäller året runt. Jag gillar att både basta och att sitta och läsa gamla Hänt i veckan på dass så Trolludden gör vi resor tillbaka till då och då.

Strand på Kimito i Åbos skärgård
En vacker nyårsdag på Kimito.

RUHPHOLDING

Några dagar in på det nya året flög vi hem till Bayern igen och i mitten på januari körde vi till Rupholding för att kolla på skidskytte. Vi hade laddat upp med nya mössor, flaggor, tatueringar och ansiktsfärger! Eftersom att det gick urdåliga för svenskarna just den dagen blev det mest minnesvärda alla hundratals norrmän som imponerade med både sitt antal och utstyrsel. Bild på de tjusiga norrmännen finns i inlägget jag skrev om vår dag på världscupen i Rupholding.

Skidskytte i Ruhpholding
Taggade till tänderna!

VÄSTERGÖTLAND OCH SMÅLAND

Vid påsk styrde vi bilen norrut för den första av årets resor till Sverige. Att-göra-listan var lång och innehöll bland annat påskfirande på Väschöttaschlätta, en bilförsäljning och att jag skulle hålla en ledarutbildning för Friluftsfrämjandet i Växjö. Andra punkter på listan var en intervju med Smålandsposten och att träffa en hel hope med släktingar och vänner som vi längtat efter.

Växjö Domkyrka
Efter intervjun på Smålandsposten gick vi en runda i vårt kära lilla Växjö. Här syns domkyrkan.

PRAG

En helg i april körde vi till Tjeckiens huvudstad Prag för att kolla in staden och besöka deras djurpark. Resor till storstäder tillsammans med barn blir av naturliga skäl lite annorlunda så mina starkaste minnen från den resan blev därefter. Jag minns bland annat ett öldoftande barn (ett av mina egna) som lekt med den lätt cannabispåverkade streetartistens gigantiska såpbubblor av öl och diskmedel. Mina inlägg om Prag hittar du i kategorin Tjeckien.

Streetartist i Prag
Att ha öl i såpbubbleblandningen var nytt för mig men funkade tydligen bra, luktade dock inte mumma.

ALPERNA

Flera gånger under våren, sommaren och hösten packade vi med oss matsäck och körde ner till bergen, Alperna. Detta var något som hela familjen tyckte var en höjdare så det kommer vi såklart att fortsätta att göra under 2016. Mina inlägg om Alperna hittar du i kategorin Alperna.

Vandra i Alperna med barn
Alperna är tro det eller ej väldigt barnvänliga om man vill vandra med hela familjen.

ÖLAND

När midsommarfirandet i Sverige närmade sig packade vi ihop regnkläder, badkläder, mössor, vantar, shorts och solhattar, hunden och oss själva i bilen och styrde den norrut. Midsommar på Öland väntade och vi brydde oss inte om att vi fick lämna de behagliga 26° i Bayern för en Sverigesemester i 15°. Nu tog sig vädret efter hand och en dag när pappa Daniel rest hem till Ingolstadt för att jobba igen åkte jag, barnen och deras farmor ut till Blå Jungfrun för att vandra och uppleva hav och klippor. Mer om den vandringen kan du läsa i mitt inlägg Blå Jungfrun -Sveriges mest mytomspunna nationalpark.

Vandra på Blå Jungfrun
Hav och klippor, finns det någon vackrare naturmiljö?

BASKA PÅ DEN KROATISKA ÖN KRK

Årets första ”riktiga” semesterresa gick till ön Krk och byn Baska. Av olika skäl valde vi att boka en villavagn på byns största campingplats och vi fick verkligen en toppensemester. Det utlovade WiFi:t var ett skämt men oj oj oj vad vi badade, åt glass, läste böcker, duschade länge i servicehusets duschar, diskade under bar himmel intill fikonträden och hade en allmänt bra semester. Mer om byn Baska, vad vi hittade på när vi var där och hur det var att hyra och bo i en villavagn på semestern hittar du i kategorin Restips -Kroatien.

Linnea äter glass i Kroatien
Chokladglass med chokladås, galet gott!

BERLIN

I oktober körde vi de 52 milen till Tysklands huvudstad Berlin för att ordna nya pass till delar av familjen. I Tyskland går detta bara att ordna på den svenska ambassaden i Berlin, så det gjorde vi. Naturligtvis ville vi passa på att se oss omkring i stan när vi ändå var där så vi hade bokat några hotellnätter och besökte bland annat en av Berlins djurparker, Check Point Charlie och experimentmuseet Extavium.

Giraffer på Berlin zoo
Jag kallar bilden ”Giraffer om hösten”.

LISSABON, SINTRA OCH CASCAIS

Hela långa hösten gick och vi var upptagna med skolstart, nya arbetsuppgifter, besök från Sverige i flera omgångar och några vandringar i alperna. Sen när julen närmade sig packade vi lite kläder, skor och tomteluvor och flög till Lissabon. Detta var vår första julsemester någonsin och vi blev väldigt nöjda. Portugal och Lissabon levererade många roligheter som ni kommer kunna läsa om i kategorin Restips -Portugal.

Linnea på Morernas borg i Sintra
Morernas borg var en spännande plats vi besökte i Sintra.

Det var våra resor under 2015 det. Under hösten när förkylningarna avlöste varandra och solen började gå ner tidigare och tidigare kändes det som att ”vi gör ju aldrig något spännande”. Nu med facit i hand och en tillbakablick över förra årets resor kan jag skratta år de tankarna. Tagga ner lite Linnea, vill jag säga till mig själv ibland.

I år har vi fler saker att ta hänsyn till i våra reseplaneringar med tanke på att vi har ett och snart två skolbarn med skolplikt. Sommarlovet här i Tyskland börjar i slutet på juli och slutar i mitten september så någon midsommar i Sverige kommer vi antagligen inte att få till i år. Någon kanske vill resa hit, fira midsommar och vandra lite i alperna med oss i Bayern? För midsommar måste man väll fira?

12 kommentarer

  1. Jag är ju inte en sån som har koll på hur många länder vi varit i så jag blev förvånad när jag räknade ihop 2015:s lista. I år kommer vi nog att hålla oss mer inrikes större delen av året för visst är det skönt att lufsa omkring inom bundesgränsen (eller vad det kan heta hos er) också 🙂

  1. Ja det blev en del. I år tror jag att vi kommer att hålla oss ganska inrikes, den större delen av året i alla fall 🙂 Vi vill tex se fler alptoppar!

 1. Men det blev ju en hel dröse med länder. Kul! Det blir nog inget Nepal för mig i år. Det är fortfarande alldeles eländigt där. Det blir förhoppningsvis Uganda i december och Nepal 2017. De resorna ser jag fram mot. Sen blir det Evatorp för resten. Kanske Ingolstadt och Istanbul också!? Kram

 2. Blev bara två länder för mig, hemlandet och Teneriffa. Men spenderade lite mera tid på Teneriffa än hemma, så det var väl ok 😉 Alperna vill jag så gärna upptäcka!

  1. Egentligen är antalet länder ganska oväsentligt. Jag har ingen koll på hur många länder jag varit i genom åren tex. Jag blev själv lite överraskad när jag skrev denna lista 🙂
   Alperna är fina grejer! Gillar du att vandra eller åka skidor är det ännu bättre 😉

  1. Ja vi blev riktigt nöjda! Med begränsade ekonomiska resurser och semesterdagar gäller det att planera, diskutera, prioritera och ha lite tur så blir det ofta bra 🙂
   Jag önskar dig ett bra resår också!

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: