Månadens blogg i juli – 155CM UTMANAR VÄRLDEN.

Varje månad väljer jag ut en blogg som jag vill tipsa er lite extra om. Idag får ni månadens blogg för juli och den heter 155cm utmanar världen. Den drivs av Linda Engström som vill få oss att reflektera och bli mer medvetna resenärer.

Lindas blogg 155cm utmanar världen är en reseblogg, men inte en vanlig sådan med ”bara” härlig inspiration till din nästa drömresa. Visst är det en reseblogg på det sättet också men Linda har valt att tränga lite djupare ner i resornas underbar värld. Det är det som gör den till en av mina favvobloggar. Vilka baksidor finns det med allt vårt resande? hur ställer vi oss till exempel till att djur, urbefolkning och känslig natur utgör turistattraktioner?

Linda har ingen avsikt att ge de rätta svaren utan har som ambition att få sina läsare att reflektera över hur de själva ställer sig till vissa ganska kniviga frågor. Jag har intervjuat Linda om hennes tankar kring sin blogg och fick riktigt intressanta svar. Hon har en tydlig tanke med sitt bloggande och jag hoppas att den växer sig stor så hon når ut till fler och kan påverka på bred front. Heja heja säger jag till Linda och hoppas på många tankeväckande, intressanta och spännande inlägg i framtiden!

Foto: Linda Engström.

Här kommer min lilla intervju med Linda:

Berätta lite om idén bakom din blogg. Varför började du blogga?
– Jag vill att fler ska resa på ett medvetet sätt och jag vill genom reflekterande blogginlägg bidra till det. Jag har bloggat på olika plattformar sedan 2005. I februari i år valde jag att starta en renodlad reseblogg. Den heter ”155 cm utmanar världen” för att jag med mina 155 cm kropp och mitt mer eller mindre ofrivilliga underifrånperspektiv vill utmana hur vi reser, vart vi reser och vad vi gör när vi reser. I slutändan handlar allt jag gör om att jag vill göra skillnad. Påverka. Förändra. Dra mitt strå till stacken för att skapa något så subjektivt som en bättre värld. Reseprocenten (ge bort en procent av din resebudget så någon annan får möjlighet att resa) är ett av mina initiativ för att uppnå det.

Vem vill du ska läsa din blogg?
– Den som vill få nya perspektiv och dela med sig av sina egna. Jag hoppas bli berikad av andras tankar genom kommentarer och jag hoppas att jag både kan provocera, förvåna, glädja och tagga igång de som läser mina inlägg.

Foto: Linda Engström.

Vad skulle du säga att din blogg handlar om?
– Min blogg har tre byggstenar: reslust, medvetet resande och underifrånperspektiv. Dessa tre perspektiv skapar i huvudsak två typer av inlägg: medvetna inlägg och reseskildringar. De medvetna inläggen bygger ofta på ett tema, till exempel hur vi som turister förhåller oss till urbefolkningar i ett land eller djur i fångenskap i en turistattraktion. Mitt mål är snarare att ifrågasätta och ställa frågor för att få igång en reflektion hos läsaren än att skriva ut vad som är rätt och fel enligt mig.

Reseskildringarna är reseinspiration från länder jag besökt med tips på saker att göra och platser att besöka. Jag är samhällsintresserad så det blir sällan glättiga inlägg med bara massa strandmys och shoppingtips. Det finns nästan alltid en politisk vinkel på en del av det jag skriver. Jag tycker det är svårt att besöka en plats utan att sätta den i en historisk, kulturell och politisk kontext men i slutändan så bygger dessa inlägg på en stor reseglädje som jag vill dela med mig av.

155cm-kaktus
Foto: Linda Engström.

Vad läser du själv för bloggar? Har du några du vill tipsa om?
Det finns så många att välja mellan som jag läser men dessa är de jag gör ett glädjeskutt av varje gång de uppdaterar med ett nytt inlägg:

  • Att resa podden Resfredag och Livet från den ljusa sidans podd om resor är den veckans bästa timme av ljud i mina öron.
  • Everyday Explorers – Jacob och Frida med många kloka synsätt på människor och omvärld inspirerar mig. De ska snart åka jorden runt under två-tre år. Ska bli så spännande att följa!
  • Fantasiresor – var en av mina största inspiratörer inför min egen resa runt jorden jag gjorde tidigare i år.
Foto: Linda Engström.

Vill du läsa om andra bloggar jag valt ut tidigare som månadsbloggar?

9 kommentarer

    1. Ja hon är himlens bra den däringa Linda 🙂 Jag tror på hennes vinkel av resor och att få folk att reflektera utan viftande pekpinnar framför näsan.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: