Mataffärer med endast ekologiskt sortiment – en relativt vanlig syn i Tyskland.

Igår var jag och handlade lite smått och gott till det paket som jag ska skicka iväg till Shetland i mitt lilla ”paketbytarprojekt”. Butiken jag åkte till är en av de butiker här i Ingolstadt som har enbart ekologiska produkter. De har många spännandeheter!

I Ingolstadt finns det flera matbutiker med enbart ekologiskt sortiment och det verkar inte vara något ovanligt här i Tyskland. Jag har sett ekobutiker i var och varannan stad vi varit i här. I denna matbutiken, som jag brukar handlar i ibland, finns allt sånt som brukar finnas i en matvaruaffär. Frukt- och grönsaksavdelning, ost- och charkdisk, drickaavdelning, mejerikylar, torrvaror och så vidare. Den är alltså inte så himla annorlunda jämfört med en vanlig matbutik. Det som skiljer sig är att allt som står på hyllorna är ekologiskt.

Kanska ska man inte vara så blåögd att man tror att alla produkter i butiken är så ekologiska som man skulle vilja att de var. Det där med märkningar hit och dit är inte det lättaste, här finns inte KRAV-märkningen precis. Alla produkter har däremot EU:s ”löv” och det hintar ju om att det är någon slags kontroll av råvaror som produkterna innehåller.

Jag menar hur ekologiskt kan tvättmedel, diskmedel och schampo bli? Visst är de nog mindre ovänliga mot miljön än motsvarande icke ekologiska men jag blir nyfiken på hur kraven för märkningen ser ut. Hur många procent av produkten består av ekologiska råvaror till exempel? Andra produkter som torrvaror är nog lättare att få högre ekologisk procent på men de ska fortfarande förpackas i en (ofta plast)förpackning och transporteras långt. Jag är generellt, utan tvekan, för ekologiska produkter men inte helt okritiskt faktiskt. Anledningen till att jag handlar där ibland är för att jag gillar deras hudkrämer, schampon, balsam, te och deo. Just dessa finns sällan i de vanliga butikerna men när det gäller ekologisk mat är utbudet i de vanliga butikerna faktiskt bra här. Det kommer till och med mer och mer ekologiska veganalternativ även i de butikerna, det köpte vi annars här i ekobutiken förut.

Kanske är det inte så spektakulärt med en affär med rakt igenom ekologiskt sortiment men jag gillar den. Kanske börjar ekoaffärer komma i Sverige också? Jag vet att det öppnade en sådan i Växjö dagarna innan vi flyttade därifrån men det är den första jag sett. Nog borde det finnas fler nu när fler och fler får upp ögonen för ekologiska varor?

ekologisk-mataffär-tyskland-hygienavdelningen
Hygien- och hudvårdshyllorna.
ekologisk-mataffär-tyskland-varugång
Precis som en helt vanlig matbutik.
ekologiskt-mataffär-tyskland-chips
Chips och snackshyllan.
ekologiskt-mataffär-tyskland-djurmat
Till och med djurmat finns att köpa ekologiskt.
ekologiskt-mataffär-tyskland-dryckavdelningen
I Tyskland är dryckavdelningarna relativt stora i matbutikerna, så även i denna.

8 kommentarer

 1. Det gapade lite folktomt där i din butik. Eller bad du dem flytta på sig? 😀 Hur ligger priserna till i jämförelse med det ”vanliga” sortimentet?

  Många tycker att eko-utbudet är litet eller obefintligt i Spanien men jag tycker jag ser det lite här och där i vårt område. Eller så är det så att jag åker förbi två butiker varje dag och därför är de många och överallt. 😀

  1. Nej det var faktiskt ganska mycket folk i butiken så det var ett himla sjå att inte få med folk på bild, ha ha! 🙂 Ute på stan är det mer ok att fota folk som råkar komma med men inomhus i affärer är det inte lika ok. Håller med om att det ser lite tomt och ödsligt ut 🙂
   Priserna ligger några % högre i denna butiken precis som andra ekovaror generellt. Många av varorna finns inte i vanliga butiker alls så dessa är svåra att jämföra.

  1. Jag tror ekobutikerna kommer öka sakta i Sverige också på sikt. Grejen i Sverige är ju att det inte bor så proppfullt med köpstarka kunder som här :/

 2. Enbart renodlad EKO-affär har vi inte i Lidköping, men det ekologiska kommer mer och mer.
  Jag vet, enligt tyska campingvänner, att de är väldigt noga med eko. Deras granne har en Bio-Hof och de köper mycket lokalt.
  Ha det gott.
  Kram ♥

  1. Ja det är toppen! De har dessutom väldigt mycket internationella varor som man aldrig sett och inte har en aning om vad man gör med, jättespännande! 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: